Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSoylak, Mustafa
dc.contributor.authorDuran, Ali
dc.contributor.authorYılmaz, Erkan
dc.date.accessioned2023-11-23T10:45:14Z
dc.date.available2023-11-23T10:45:14Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.issn2587-2680
dc.identifier.issn2587-246X
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.17776/csj.522226
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12573/1845
dc.description.abstractThis paper shows an evaluation to the study of some heavy metals in certain gluten-free foods for celiac people marketed in Kayseri, Turkey. The concentration values of Cu, Mn, Co, Pb, Cr, Zn, Ni, Cd and Fe in eleven different gluten-free food samples are reported. The determinations were carried out by flame atomic absorption spectrometry after wet digestion method. The average metal concentrations of all the analyzed samples were determined in the range of 0.45-5.12, 1.84-12.2, 1.29-22.5, 0.60-3.01, 0.08-0.18, and 4.61-79.6 mg kg-1 for Cu, Mn, Zn, Ni, Cd and Fe, respectively. The accuracy of the method was confirmed by the analysis of a standard reference material (SRM 1570a Spinach Leaves). Metal pollution index was also calculated to examine the overall heavy metal levels in all analyzed samples. The concentrations of the analyzed metals are equivalent to 7.55-35.3% compared to the daily intake offered by international decision authorities. For this reason, the nutritional quality index for gluten-free food products with respect to all the metals seems to be relatively low.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, Kayseri’de satışa sunulan çölyak hastaları için bazı glütensiz gıdalarda belirli ağır metallerin çalışılmasına ilişkin bir değerlendirme sunmaktadır. On bir farklı glutensiz gıda numunesinde Cu, Mn, Co, Pb, Cr, Zn, Ni, Cd ve Fe konsantrasyon değerleri rapor edilmiştir. Tespit çalışmaları yaş yakma yöntemini takiben alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile yapılmıştır. Analiz edilen tüm numunelerin ortalama metal konsantrasyonları Cu, Mn, Zn, Ni, Cd ve Fe için sırasıyla 0,45-5,12, 1,84-12,2, 1,29-22,5, 0,60-3,01, 0,08-0,18 ve 4,61-79,6 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu, standart referans materyalin (SRM 1570a Ispanak Yaprakları) analizi ile teyit edilmiştir. Analiz edilen tüm numunelerde toplam ağır metal seviyelerini incelemek için metal kirliliği endeksi de hesaplanmıştır. Analiz edilen metallerin konsantrasyonları uluslararası karar makamları tarafından önerilen günlük alım miktarı ile karşılaştırıldığında %7,55 ile 35,3’lük kısma denk gelmektedir. Bu nedenle, tüm metallere göre glütensiz gıda ürünlerinin beslenme kalite endeksi nispeten düşük görünmektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherSİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİen_US
dc.relation.isversionof10.17776/csj.522226en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHeavy metalsen_US
dc.subjectgluten-free foodsen_US
dc.subjectceliac diseaseen_US
dc.subjectflame atomic absorption spectrometryen_US
dc.subjectAğır metalleren_US
dc.subjectglütensiz gıdalaren_US
dc.subjectçölyak hastalığıen_US
dc.subjectatomik absorpsiyon spektrometresien_US
dc.titleAssessment of Gluten-Free Food Sourced Heavy Metal Accumulation for Celiac Peopleen_US
dc.title.alternativeÇölyak Hastaları için Glütensiz Gıda Kaynaklı Ağır Metal Birikiminin Değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentAGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6260-2424en_US
dc.contributor.institutionauthorDuran, Ali
dc.identifier.volume40en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage61en_US
dc.identifier.endpage68en_US
dc.relation.journalCumhuriyet Science Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster