Determination of probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from traditional food products
Abstract
Probiotics are microorganisms that live in our bodies and positively affect health when
consumed regularly. One of the ways to have a healthy body is to have a healthy
microbiota. Because of that, the importance given to the consumption of probiotic foods
among the public is increasing. Since probiotics are especially abundant in fermented and
traditional foods, consuming these foods is vital to have a healthy microflora. In this
thesis, probiotic potentials of bacteria isolated from tarhana, einkorn sourdough, Turkish
and Bulgarian-type boza and pickled beetroot foods were investigated, and obtained
results were discussed. Based on acid and bile salt tolerance tests, MRS ES-2-3-7-11-12-
17, MRS PT-2-14-16, MRS N-1, MRS EB-3, MRS T-1, M17 N-2 -3-4 showed higher
viability in acidic environments (pH 2.0 and 3.0) than the control groups, M17 N-3-4 and
M17 TB-1-2 strains showed higher viability at 0.3% and 0.5% bile salt conditions than
other strains. For 10 strains which are selected for further tests, in the adhesion to Caco2 cells, MRS ES-3, MRS N-1, MRS T-2, M17 BB-7, M17 N-2 and M17 N-3 showed
over 35% adhesion, especially, MRS N-1 and M17 N-2 showed over 85% adhesion to
Caco-2 cells. For the antimicrobial activity test, ES-3 strain showed limited effect on S.
aureus ATCC 6538 and K. pneumoniae ATCC 4352 pathogens, while other strains
showed no inhibitory effect on pathogens. Finally, according to the results of 16S rRNA
sequencing, it was determined that MRS ES-3, ES-7, PT-14 strains belonged to L.
plantarum, MRS ES-11 strain belonged to L. brevis, M17 BB-7 strain belonged to E.
faecium and M17 TB-2 strain belonged to E. durans species. Probiyotikler vücudumuzda yaşayan ve düzenli tüketildiğinde sağlığa olumlu etkileri
olan mikroorganizmalardır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yollarından biri de sağlıklı
bir mikrobiyotaya sahip olmaktır ve bu nedenle halk arasında probiyotik gıdaların
tüketimine verilen önem giderek artmaktadır. Probiyotikler özellikle fermente ve
geleneksel gıdalarda bol miktarda bulunduğundan, sağlıklı bir mikrofloraya sahip olmak
için bu tür gıdaları tüketmek önem arzetmektedir. Bu tez çalışmasında; tarhana, siyez
ekşimaya, Türk ve Bulgar tipi boza ve pancar turşusu gıdalarından izole edilen
bakterilerin probiyotik potansiyelleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Asit ve safra tuzu tolerans testlerine göre, MRS ES-2-3-7-11-12-17, MRS PT-2-14-16,
MRS N-1, MRS EB-3, MRS T-1, M17 N -2 -3-4 asidik ortamlarda (pH 2.0 ve 3.0) kontrol
gruplarına göre daha yüksek oranda canlılık göstermiştir, M17 N-3-4 ve M17 TB-1-2
suşları ise, %0.3 ve %0.5 safra tuzu koşullarında diğer suşlardan daha yüksek oranda
canlılık göstermiştir. Sonraki deneyler için seçilen 10 suşun Caco-2 hücrelerine adezyon
testinde MRS ES-3, MRS N-1, MRS T-2, M17 BB-7, M17 N-2 ve M17 N-3 suşları
%35’in üzerinde, özellikle, MRS N-1 ve M17 N-2 suşları %85’in üzerinde oranla Caco2 hücrelerine adezyon göstermiştir. Antimikrobiyal aktivite testinde ES-3 suşu S. aureus
ATCC 6538 ve K. pneumoniae ATCC 4352 patojen suşları üzerinde sınırlı etki
gösterirken, diğer suşlar patojenler üzerinde inhibitör etki gösterememiştir. Son olarak,
16S rRNA dizilemesi sonuçlarına göre MRS ES-3, ES-7, PT-14 suşlarının L. plantarum,
MRS ES-11 suşunun L. brevis, M17 BB-7 suşunun E. faecium ve M17 TB-2 suşunun E.
durans türlerine ait olduğu tespit edilmiştir.