Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇalış, Burak
dc.contributor.authorPolat, Muhammet Fatih
dc.contributor.authorCebeci, Aysun
dc.date.accessioned2023-11-22T11:33:58Z
dc.date.available2023-11-22T11:33:58Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.33202/comuagri.624715
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12573/1838
dc.description.abstractTarhana is a staple food in Turkey and produced mainly by the fermentation of wheat flour and yogurt.There are variations in its use, it can be consumed as a snack, or as a soup, and its exact ingredients vary betweendifferent geographical regions. Our study aims to isolate and identify lactic acid bacteria in tarhana samples viabiochemical and molecular biology identification techniques. Three different tarhana samples were studied forbacterial Gram reactions, catalase activity, gas production, growth at 10°C and 45°C, in 6% and 16% NaClconcentrations and at pH 4,4 and pH 9,6 for the biochemical tests. For the molecular biology experiments, PCRRFLP, sequencing and RAPD-PCR were performed to identify organisms at the species and strain level.en_US
dc.description.abstractTarhana ülkemizin temel gıda maddelerinden biridir ve aslen buğday unu ve yoğurdun fermentasyonundan üretilir. Kullanım alanları farklılık gösterebilir, atıştırmalık ya da çorba olarak tüketilebilir, içeriğindeki malzemeler de üretildiği coğrafi bölgeye göre değişiklik gösterir. Çalışmamızın amacı biyokimyasal ve moleküler biyoloji tekniklerini kullanarak tarhana örneklerinden laktik asit bakterilerini izole etmek ve tanımlamalarını sağlamaktır. Üç farklı tarhana örneği kullanılmış olup, biyokimyasal testler kapsamında bakterilerin Gram reaksiyonları, katalaz aktiviteleri, gaz üretimleri, 10°C and 45°C’de, %6 ve %16 NaCl konsantrasyonlarında ve 4,4 ve 9,6 pH değerinde büyümeleri çalışılmıştır. Mikroorganizmaların tür ve suş düzeyinde tanımlanmaları amacıyla çalışılan moleküler biyoloji teknikleri arasında ise PCR-RFLP, dizileme ve RAPD-PCR bulunmaktadır. **Corresponding author e-mail: aysun.cebeciaydin@agu.edu.tr 1 https://orcid.org/, 2 https://orcid.org/,3 https://orcid.org/en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.33202/comuagri.624715en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarhanaen_US
dc.subjectlactic acid bacteriaen_US
dc.subjectPCRen_US
dc.subjectidentificationen_US
dc.subjecttypingen_US
dc.subjectlaktik asit bakterilerien_US
dc.subjecttanımlamaen_US
dc.subjecttiplendirmeen_US
dc.titleIsolation of Lactic Acid Bacteria from Tarhanaen_US
dc.title.alternativeTarhanadan Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentAGÜ, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4083-490xen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4997-1313en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6158-8798en_US
dc.contributor.institutionauthorÇalış, Burak
dc.contributor.institutionauthorPolat, Muhammet Fatih
dc.contributor.institutionauthorCebeci, Aysun
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage51en_US
dc.identifier.endpage59en_US
dc.relation.journalÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi: COMU Journal of Agriculture Facultyen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster